Persoonlijke effectiviteit, wat is dat?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Persoonlijke effectiviteit, wat is dat?

Jouw persoonlijke effectiviteit is het resultaat van jouw handelen. Jouw handelwijze is effectief of doeltreffend als jouw inspanningen (of uitgaven) daadwerkelijk bijdragen aan de realisatie van het beoogde doel. In feite wordt dus het effect gemeten van een bepaalde handeling. De vraag is: “Draagt mijn handeling bij aan het doel?”

Omdat persoonlijke effectiviteit over handelingen, daadkracht, kwaliteit en resultaten gaat vraagt dit in eerste instantie om bewustwording van jouw handelen. Hoe doe je de dingen nu…en…hoe kan dit beter of effectiever?

Feitelijk zijn we allemaal tot veel meer in staat dan we denken. Sommige situaties leveren ons echter een bepaalde spanning op omdat we onzeker kunnen worden. Die spanning kennen we allemaal, maar bij iedereen ligt die op een ander vlak. De één voelt bijvoorbeeld behoorlijk wat spanning voor het geven van een presentatie, terwijl de ander het juist lastig kan vinden om bijvoorbeeld een planning in elkaar te zetten, of zijn mening te geven in een vergadering. Het goede nieuws is wel dat je die spanning kunt overwinnen. Maar daar moet je wel zelf wat voor doen.

Persoonlijke effectiviteit blijft vaak achter in de volgende situaties:

 • Je voelt je onzeker over iets
 • Je hebt over het algemeen weinig zelfvertrouwen
 • Je bent niet goed geïnformeerd over het doel of de noodzaak
 • Je vind het lastig om duidelijk aan te geven wat je bedoelt of wat jij vindt
 • Je bent er van overtuigd dat anderen het beter kunnen omdat ze meer ervaring hebben
 • Je bent er van overtuigd dat jouw mening er niet zo toe doet

Je ziet wel dat bovenstaande punten alles te maken hebben met zelfvertrouwen, en zelfvertrouwen begint met zelfbewuster worden. Daar komt de naam Xzelf ook vandaan!

Als jij iets wilt veranderen aan de wereld om je heen, is het handig om eerst te kijken naar wat jij daar zelf aan kunt veranderen. Alles begint dus bij jezelf.

Natuurlijk zelfvertrouwen

Van nature hebben we allemaal voldoende zelfvertrouwen. Maar tijdens onze opvoeding door vader en moeder, broers en zussen, maar ook door andere familie, vrienden en collega’s heb je dit deels ingeleverd of afgeleerd. Gaandeweg zijn er allerlei overtuigingen in je systeem geslopen en heb je bijvoorbeeld de overtuiging gekregen dat jij “niet goed genoeg bent” of “niet lief genoeg bent, mooi genoeg bent enzovoort.

Het kan ook zijn dat je denkt dat jouw mening niet telt. Thuis werd je bijvoorbeeld altijd overstemd en op je werk trokken leidinggevenden zich nooit wat van jouw mening aan. Het kan goed zijn dat je om jezelf te beschermen zo’n overtuiging als waar hebt aangenomen. Die houding (oude overtuiging) kan in zo’n onveilige situatie tijdelijk wel wat bescherming bieden.

Je hebt zo dus zelfvertrouwen ingeleverd, maar je kunt dat ook weer terugwinnen. De belemmerende overtuiging dat je bijvoorbeeld niet goed genoeg bent, is jouw persoonlijke belemmerende overtuiging, en je kunt je nu opnieuw afvragen of dat nu nog wel echt waar is. Doorgaans kom je er dan achter dat jouw overtuiging niet meer klopt, en dus niet effectief is. Ik leg dat altijd uit als een “oud wapen” dat je hebt ontwikkeld en met je meedraagt. Je kunt dat oude wapen afleggen en het inruilen voor een effectiever stuk gereedschap.

Luister naar je lichaam

De mentale overtuiging dat je bijvoorbeeld niet goed genoeg bent wordt bij herhaaldelijk gebruik ook geadopteerd door je lichaam. Je merkt dat bijvoorbeeld doordat je gaat blozen, of stotteren, je slaat letterlijk dicht en je maakt jezelf zo onzichtbaar.

Als jouw baas dan ineens naast je staat en naar jouw mening vraagt klap je dicht, begin je te blozen of te zweten, of word je juist overmatig boos.

Zodra jij je daarvan bewust bent, kun je daar ook aan werken. Met wat coaching kun je van zo’n belemmerende overtuiging juist een bekrachtigende overtuiging maken.

Bij leiderschapscoaching, of coaching in persoonlijke effectiviteit confronteer ik je met jouw ontwikkelpunten. Dat kan even confronterend zijn, maar je kunt daar uiteindelijk veel zelfvertrouwen mee winnen. Er is dus lef voor nodig om die coaching aan te gaan. Maar als je eenmaal merkt wat de voordelen zijn van effectiever gedrag, dan wil je daar gegarandeerd meer van ervaren.

95% onbewust gedrag

Maar liefst 95% van ons gedrag is onbewust gedrag. Dit onbewuste gedrag zit in jouw gewoonten en is je ingegeven door je eigen gedachten en overtuigingen over normen en waarden.

Besef dat je niet de enige bent die zich onzeker voelt!

Ik heb geen magisch wondermiddel voor je. Ik kan je niet in vijf coachingsessies leren hoe je een expert wordt in persoonlijke effectiviteit. Helaas is daar geen spoedcursus voor. Het werken aan persoonlijke effectiviteit is een continu leerproces. Maar het toffe is dat elke overwinning op jezelf bijdraagt aan meer zelfvertrouwen. Zo blijf je jezelf persoonlijk ontwikkelen.

Wil jij ook je persoonlijke effectiviteit verbeteren dan kun je gebruik maken van mijn 1 op 1 coachingsessies of je kunt deelnemen aan een van mijn online trainingen.

Zo haal je altijd het beste uit jezelf!

Wat is jouw doel? 

 • Persoonlijke effectiviteit verbeteren
 • Klantgericht telefoneren
 • Succesvol samenwerken
 • Minddumpen en brainstormen
 • Effectief beïnvloeden
 • Timemanagement
 • Effectief leiderschap
 • Coachend leidinggeven
 • Ontspannen presenteren
 • Effectiever communiceren

CONTACT

Heb je vragen of wil je advies?

Bel gratis 06- 489 45 190

Of mail ons: info@xzelf.nl

Over de schrijver

Zowel privé als in mijn werk ben ik: No-nonsens, direct, praktisch, ‘to the point’, soms provocatief, actiegericht, ik durf te confronteren, neem verantwoordelijkheid en kom mijn afspraken na. Ik richt me op het hier en nu, bedenk ludieke creatieve tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Mijn humor maakt de zaken waar nodig wat lichter.

Reactie plaatsen